Fogg

fogg-artists

Първите опити на Фога в музикален аспект са още през 2000 година и представляват основно неясно шляене по бийтове. 3 години по-късно започва да се заражда някаква концепция, както се ражда и псевдонимът му. В “зората” на хип хоп развитието си той работи с голяма част от Русенския ъндърграунд по това време – със Snaketooth създават групата Sewer P (впоследствие по-известна като Deadly Alliance) и е част от небезизвестното на регионално ниво crew Северната Школа,заедно с Hyp. От тези години датират и първите проекти с IHB, хип-хоп група първоначално от Исперих, в която впоследствие той става пълноправен член.

Първите си години в музиката, независимо с кое crew, Фога прекарва основно в шлифоване на стила си итонове прашни, домашни записи. Въпреки на практика нулевото им разпространение, голяма част от тези “песни” намират своята аудитория. С времето се набира инерция, което води и до първите участия и един доста по-сериозен подход към музиката като цяло. През 2008 IHB вече се чувстват готови за първите си професионални записи, което се случва с песента “Алеята”, част от дебютния албум на МС Бо “21”. Резултатът въобще не е разочарова и така Фога създава около себе си тесен кръг, съсредоточен в правенето на иситнски хип-хоп, носещ в себе си културата. Създава се мащабното crew 082, където на практика взимат участие доста от изявените и способни МСта от северния град (Hyp,Snaketooth,Next MC,DosTress и други).

През 2012, при работата над сингъла “082” заедно с Hyp, Фог и Вансан се сблъскват за пръв път заедно под ритъм, което води до скандалния трак “Урок”, както и до започването на първият студиен албум на Фога, “Болен Бийт Слаб Рапър Носи“. В момента той работи с не-малка част от заслужаващите си вниманието БеГе рап изпълнители (имена като Ума и Дума,Явката ДЛГ,Мадматик, War Of The Masses и т.н. , а съвсем от скоро е и част от Експрешън! Останалото… е история, която се пише сега.

https://www.facebook.com/eFoHDoubleG?fref=ts

XPRSN 2023